Praha Jeruzalém

Zvláštní výbor, který zahájil svou činnost minulý rok, doporučil zásadní změnu základní vojenské služby pro ženy. Výbor prověřil roli žen v různých jednotkách izraelské armády. Výsledkem je zjištění, že by ženy a muži měli mít v armádě stejné příležitosti, které budou založeny na osobních vlastnostech a splnění daných kritérií a ne na pohlaví. Jedná se tedy hlavně o to, že přístup žen do bojových jednotek bude založen na profesionálních a zdravotních kritériích, délka vojenské služby pak bude pro obě pohlaví stejná. Nebudou již existovat žádné jednotky, do kterých nebudou mít přístup ženy z důvodu toho, že jsou ženy. Pouze ministr obrany pak bude mít možnost pro ženy některou jednotku uzavřít. Již dnes mají ženy do většiny jednotek přístup, toto nové pravidlo se tak má týkat všech bojových jednotek, včetně elitních jednotek, do kterých dnes ženy většinou ještě přístup nemají.
V současné době slouží ženy na konkrétních bojových pozicích v protitankových jednotkách, obrněných jednotkách, pěchotním praporu Karakal a Lynx, kde slouží společně s muži.
Vysoký představitel z ministerstva obrany ale říká, že velmi pochybuje o tom, že je společnost připravena na zprávy o zajatých vojačkách.

18.09.2007 00:00 4