Praha Jeruzalém

Americká popová zpěvačka Madonna přicestovala i s dalšími celebritami, které praktikují starou židovskou mystickou tradici Kabalu, do Izraele, aby zde oslavila svátek Roš Hašana.
Madonna, která byla naposledy v Izraeli v roce 2004, přicestovala s několikahodinovým zpožděním, obklopena bodyguardy, do hotelu v tel Avivu.
Podle mluvčí centra kabaly přicestovala Madonna společně s hercem Ashtonem Kutcherem, jeho manželkou Demi Moore, Rosie O′Donnell a návrhářkou Donnou Karan.
V roce 2004 přijala Madonna židovské jméno Esther a dnes prý dodržuje šabat, i když nikdy nekonvertovala k judaismu.
Naposledy byla v Izraeli v roce 2004, kdy vrcholila palestinská intifáda a novinářům řekla, že se obává více paparazzi než sebevražedných útočníků.
Madonna se zabývá kabalou od roku 1997, kdy se dostala do kontaktu s centrem v Los Angeles, které vyučuje kombinaci ortodoxní židovské tradice a pozitivního myšlení zaměřeného na spirituální pohodu.
Z pohledu ortodoxního  judaismu je to ale rouhání. I když by konvertovala k judaismu, neměla by možnost studovat kabalu, která je přístupná pouze mužům starším 40 let, kteří již roky studují Talmud.

14.09.2007 00:00 4