Praha Jeruzalém

[IMG R 10070]Policie z okrsku v Hebronu zadržela židovského občana Spojených států, který je podezřelý z útoku na několik Palestinců během svátku Simchat Torah minulý týden. Když Židé procházeli se svitky Tóry v Hebronu ulice, několik pravicových aktivistů napadlo na ulici postávající Palestince. Incident byl navíc natočen aktivistou z organizace pro lidská práva.
Židovští obyvatelé Hebronu se na záznamu očividně snaží dostat situaci pod kontrolu a obě strany oddělit.
Palestinci podali trestní oznámení a policii se dostala do rukou také nahrávka. Podle ní byl pak identifikován a zadržen občan Spojených států. Byl vyslechnut a později odvezen k soudu v Jeruzalémě, kde byl vydán soudní příkaz. Muž byl v neděli pozván k dalšímu výslechu a byl mu zadržen cestovní pas.
Generální tajemník organizace Mír teď, Jariv Oppenheimer říká, že hebronští osadníci si nenechají ujít příležitost k provokování Palestinců a snaží se jim obtěžovat život v Hebronu natolik, aby sami odešli.
Mluvčí židovských osadníků v Hebronu, Noam Arnon, popisuje ale incident jinak. Sám prý na místě nebyl, ale z informací, které se mu dostaly, tam došlo ze strany Palestinců k provokacím Židů, které hosty ze zahraničí rozčílily, zvláště když se to odehrálo v období svátků a všichni chtěli slavit a ne bojovat. Videozáznam považuje za upravený a prý už ho nudí reagovat na všechny takové filmečky levicových organizací.

Oblast Hebronu je dlouhodobě neklidnou oblastí. Židé žili v Hebronu nepřetržitě po celá staletí až do roku 1929, kdy během tzv. hebronského masakru Arabové zabili na 67 Židů a zbytek byl nucen z Hebronu odejít. Dnes žije v Hebronu několik set tisíc Arabů a jen několik stovek Židů. Konflikty zde s různou intenzitou vyvolávají zástupci obou táborů.

11.10.2007 00:00 3