Praha Jeruzalém

Vrchní velitel armády, Gabi Aškenazi, ve svém dopisu politickým špičkám říká, že propuštění vězňů z Gazy znamená etický problém v okamžiku, kdy je unesený izraelský voják, Gilad Šalit, stále ještě držen svými únosci. Aškenazi ve svém dopisu není přímo proti propouštění vězňů, ani se mu nesnaží zabránit, vyjadřuje pouze svůj pocit z tohoto procesu. Vrchní velitel a vysocí bezpečnostní představitelé schválli propuštění vězňů poté, co se rozhodli, že tento krok neznamená ohrožení pro izraelskou bezpečnost.
Propouštění 86 vězňů naplánované na brzké pondělní ráno se nakonec o pár hodin opozdilo. Nejprve bylo propuštěno 57 vězňů ze Západního břehu, kteří byli autobusy poslání na přechod Bitunija blízko Ramalláhu, kde přešli na palestinskou stranu. Zbývajících 29 vězňů z Gazy bude na přechod Erez dopraveno v úterý. Jeden z vězňů, který měl být také propuštěn, zatím zůstane ve vězení, protože bylo zjištěno, že je členem Hamásu.
Pro pondělní zdržení nebyl dán žádný oficiální důvod, i když Izraelská vězeňská služba pro Ynet řekla, že vězni z Gazy zatím nebyli propuštění kvůli příkazům „zhora“.
Poradci přezidenta Šimona Perese odmítli komentovat zvěsti o tom, že důvodem pro zdržení byl právě dopis Gabiho Aškenaziho.

02.10.2007 00:00 9