Praha Jeruzalém

[IMG R 10067]Politicko-bezpečnostní kabinet ve středu schválil vývoj nové protiraketové technologie, která má chránit izraelská civilní letadla před útoky střelami. Vývoj systému by měl začít v roce 2008.
Kabinet diskutoval také o tom, jak ještě více zabezpečit izraelský vzdušný prostor. Ministrům byl představen systém pozitivní identifikace, který má zajistit, aby byla letadla vstupující do izraelského vzdušného prostoru okamžitě identifikována. Sníží se tak možnost, že bude vzdušný prostor narušen neidentifikovaným, možným nepřátelským, letounem.
Izraelský úřad pro letectví také během několika týdnů plánuje uvést do provozu nový detekční systém k lokalizaci pozemních objektů, které by se mohly dostat na Ben Gurionovo mezinárodní letiště. Je zaměřen zejména na lokalizaci automobilů a letounů na přistávací ploše.

Letadla společnosti El Al mají tradičně zavedena vysoká bezpečnostní opatření. Na palubě všech zahraničních letů jsou přítomni agenti v civilu a všichni členové posádky jsou vycvičeni k případnému souboji na palubě letadla. Většina pilotů této společnosti jsou bývalí piloti izraelského vojenského letectva. Kokpit letadla je oddělen dvojitými dveřmi s kódem, které brání vstupu neprověřeným osobám. Druhé dveře se otevřou až po uzavření prvních a poté co je vstupující osoba identifikována kapitánem letadla nebo prvním palubním důstojníkem. Zesílené ocelové dveře oddělují kabinu s cestujícími a zavazadlový prostor a mají v případě výbuchu posílit konstrukci letadla.
Zmiňovaný protitaketový systém zřejmě není prvním takovým systémem, kterým jsou tato letadla vybavena. Mělo by se jednat o vylepšení stávajícího systému, který letadla zřejmě již mají. Hovoří o tom nejen zdroje z El Al, oficiálně ale existence tohoto systému nikdy nebyla potvrzena. Žádná jiná letecká společnost takový systém nemá.

10.10.2007 00:00 9