Praha Jeruzalém

Prezident George Bush ve čtvrtek varoval Sýrii před tím, aby zasahovala do libanonských prezidentských voleb. Řekl také, že do Bejrútu posílá vysokého vojenského velitele, aby Libanonu pomohl bojovat proti extrémistům.
„Spojené státy silně podporují úspěch demokracie v Libanonu,“ řekl Bush po setkání se Saadem Haririm, vůdcem proti-syrské většiny v libanonském parlamentu. „Spojené státy jsou více než jen obdivovatelem. Chceme pomoci nejlépe jak jen můžeme.“
Libanonský parlament minulý týden selhal při volbě prezidenta kvůli bojkotu Sýrií podporované opozice. Zákonodárci se neshodli na společném kandidátovi mezi pro-vládním táborem a opozicí. „Velmi mě znepokojuje zahraniční zasahování do vašich voleb,“ řekl Bush Haririmu a dodal, že mnoho států již vyzvalo Sýrii, aby se držela mimo. „Očekáváme, že Sýrie bude tento požadavek ctít,“ dodal.
Palrlament odložil další zasedání až na 23. října, kdy se opět pokusí vybrat nástupce prezidenta Emile Lahouda, jehož mandát končí 24. listopadu. O post soupeří celkem 15 kandidátů. Tři z nich jsou z pro-vládního tábora a jeden z opozice. Pokud situace zústane na mrtvém bodě jako doposud, někteří se obávají toho, že dva nejsilnější tábory budou bojovat o moc jako v posledních dvou letech občanské války.
Hariri a Bush se také shodli na tom, že tribunál, který by měl řešit vraždu Rafika Haririho a dalších proti-syrských přestavitelů, by měl být vytvořen co nejrychleji.

05.10.2007 00:00 8