Praha Jeruzalém

27 policistů a asi 10 civilistů a zdravotníků Magen David Adom bylo dnes zraněno při střetech ve městě Peki′in v severní Galileji, které následovaly po instalaci antény pro mobilní telefony. Asi 200 příslušníků policie a pohraniční stráže přijelo ráno na místo a setkali se s odporem ze strany stovek místních mladých lidí. Jeden z odpůrců byl policistou střelen do břicha. Policie  se chystá incident vyšetřovat. Zejména pak, kdo instruoval policisty, aby stříleli a jak se místním vzbouřencům podařilo zajmout jednu členku pohraniční stráže. Zatím se podle prvotních zjištění zdá, že policista, který střílel, byl v nebezpečí. Podle policie používali vzbouřenci ostré náboje a omračující granát.
Nepokoje se uklidnily v ranních hodinách, ale mladí maskovaní lidé byli v ulicích stále vidět, někteří z nich pak zapálili vjezd do vesnice.
Více než 30 lidí bylo převezeno do nemocnic v Nahariji a Safedu, včetně civilisty a policisty, kteří utrpěli vážná zranění. Tři ze zraněných byli zdravotníci Magen David Adom, jejichž auto bylo napadeno desítkami vzbouřenců, kteří na něj házeli kameny. Vzbouřenci pak také zalálili dům, který patří židovské rodině, která v této většinové drúzské vesnici žije. Při tomto incidentu naštěstí nikdo zraněn nebyl.
Jedna členka pohraniční stráže byla vzbouřenci zadržena a držena jako rukojmí, dokud policie nepropustila 5 již zadržených vzbouřenců.
Abdullah Khir tvrdí, že vzbouřence vyprovokovala policie, která do města přijela. Měli podle něj na domy házel plynové granáty a pak začít na lidi střílet. Jiný obyvatel vesnice, Iad Mohana, tvrdí, že šlo o velkou hloupost ze strany izraelské policie, která se rozhodla nátlak zintenzivnit a do města povolala posily. Podle něj problém začal v okamžiku, kdy policie vstoupila do halwy, což je modlitební dům drúzů.
Situaci se podařilo uklidnit po dohodě s představiteli města.

Historie sporu o anténu
Před třemi dny zapálily desítky místních obyvatel kurník, jako protest proti anténě pro mobilní telefony, která zde byla vystavěna. Během nepokojů byl hozen ruční granát na dům ve vesnici a policie incident začala vyšetřovat. Před dvěma dny bylo sedm mladých mužů zatčeno při nepokojích kvůli výstavbě zmíněné antény. K útokům na antény pro mobilní telefony docházelo i v minulosti. Asi před rokem byla anténa pro mobilní telefony, která je na střeše komerční budovy v Haifě, zapálena. Podle hasičů byla tato anténa terčem sabotáže již v minulosti. Před dvěma lety, během svátku Jom Kippur, byly zapáleny dvě antény blízko vesnice Mghar. Před dvěma týdny byly poničeny antény v blízké vesnici Eilabun. Asi před třemi lety zahájili místní obyvatelé střelbu na antény ve vesnici Bukata na Golanských výšinách poté, co jeden z místních obavetlů zemřel na rakovinu. Místní tvrdili, že se počet lidí nemocných rakovinou v této oblasti zvýšil právě kvůli umístění antén. V květnu 2004 byl ve vesnici Iblin zabit muž, který se se svými sousedy dostal do sporu kvůli anténě

30.10.2007 00:00 2