Praha Jeruzalém

Palestinská organizace pro lidská práva v úterý zveřejnila zprávu, podle které se Hamás i Fatah během krátké občanské války v Gaze dopustili závažných porušení mezinárodního práva.  Podle zprávy Palestinského centra pro lidská práva, bylo při vzájemných bojích Hamásu a Fatahu mezi 7. a 14. červnem zabito 161 Palestinců, z nichž 41 byli civilisté.
„Obě strany se dopustily vážných porušení ustanovení mezinárodního práva včetně mimo-soudního a úmyslného zabíjení a střílení bojovníků a civilistů poté, co byli zajati,“ říká se ve zprávě.
V některých případech se lidí zmocnili v jejich domech a jejich těla pak byla nalezena pohozená v odlehlých oblastech. Podařilo se také zdokumentovat několik případů, ve kterých ozbrojenci popravovali zraněné během jejich převozu do nemocnic. Minimálně dva lidé, jeden člen Fatahu a jeden člen Hamásu, byli zabiti svržením z vysoké budovy. V jiném případě byl zase muž z preventivních bezpečnostních jednotek, které jsou napojené na Fatah, zastřelen ozbrojencem Hamásu v nemocnici.
Ozbrojenci podle zprávy nebrali ohled na životy civilistů, když používali střechy jejich domů jako palebné pozice a když stavěli barikády v obydlených oblastech. Desítky domů taky byly zničeny a mnoho domů a bytů poškozeno.
Zpráva také vyzývá obě skupiny, aby vytvořily vyšetřovací komise, které prověří postup bojovníků během konfliktu.

10.10.2007 00:00 4