Praha Jeruzalém

[IMG R 10077]Autor knihy, která mí vyjít příští týden, tvrdí, že jeden ze dvou nejhledanějších nacistických válečných zločinců, lékař z tábora smrti, Aribert Heim, byl ve skutečnosti dopaden a zabit v roce 1982.
Autor knihy „Ni oubli, ni pardon. Au coeur de la traque du dernier nazi (Nezapomenuto, neodpuštěno – na stopě posledního nacisty), Danny Baz, bývalý plukovník izraelského letectva, ale pro své tvrzení neposkytuje žádné důkazy.
Baz byl podle svého vyprávění zapojen do hledání tajnou americkou skupinou nazvanou The Owl (sova), která podle něj Heima vystopovala v Kanadě a odvezla ho na ostrov Santa Catalina u kalifornského pobřeží blízko Los Angeles, kde měl být „souzen a popraven“. Skupina Sova měla být podle Baze vytvořena člověkem, který přežil koncentrační tábor Mauthausen. Tajnou pomoc při vystopování a eliminaci asi deseti nacistických válečných zločinců prý organizace získala od vysokých představitelů CIA, FBI a izraelské zpravodajské služby.
Heim, kterému by v současné době bylo 93 let, byl lékařem v koncentračním táboře Mauthausen, kde na vězních prováděl smrtelné experimenty. V roce 1962 uprchl z Německa poté, co ho policie začala vyšetřovat a podle zpráv žil na různých místech na světě, včetně Latinské Ameriky a Evropy, a to ještě zhruba dva roky zpátky.
Heim je druhý na seznamu hledaných nacistů vydaném nadací Simona Wiesenthala. Nejhledanějším je potom Alois Brunner, hlavní poradce Adolfa Eichmanna, organizátora, „konečného řešení“. Má se za to, že Bruner žije v Sýrii. Německo i Rakousko vypsalo na jeho dopadení odměnu.
Autor knihy tvrdí, že vše v knize obsažené je pravda. Jeden z předních hledačů nacistů, Serge Klarsfeld, ale knihu považuje za čirou fantazii. Podle něj jsou Heim i Brunner již dávno mrtví, ale zemřeli přirozeným způsobem. O organizaci Sova prý nikdy neslyšel.

14.10.2007 00:00 3