Praha Jeruzalém

[IMG R 10174]Izraelská zpravodajská služba se domnívá, že Palestinci postrádají ochotu k nové Intifádě, před kterou varují nektěří palestinští představitelé, pokud by jednání v Annapolis nepřinesla pro Palestince uspokojivé výsledky. Šéf Šin Bet, Juval Diskin, řekl, že i když by selhání jednání v Annapolis mohlo vyprovokovat násilnosti, nedosáhly by ale takové míry jako v roce 2000 po kolapsu hlavní mírové iniciativy.
„Podle mého názoru jsou Palestinci vyčerpaní. Ve společnosti není energie a vůdcové, kteří by mohli odstartovat takový odpor,“ řekl Diskin.
Mnoho pozorovatelů se ptá, zda mají Izrael i Palestinci dostatek síly k tomu, aby přijali zásadní dohodu. Sám Diskin prý řekl, že nevěří tomu, že by Palestinci byli schopni zabránit útokům na Izrael. Od zahájení Intifády bylo zabito přes 4 000 Palestinců a asi 1 000 Izraelců (násilnosti začaly po zmařeném mírovém jednání mezi Ehudem Barakem a Jásirem Arafatem v roce 2000 a k určitému uvolnění došlo v roce 2005).
Podle Diskina se Hamás konsoliduje v Gaze, má armádu s 15 000 trénovanými a vyzbrojenými jedinci, s podzmními bunkry a vojenskými komunikačními centry. Podařilo se jim do Gazy propašovat asi 70 tun výbušnin a vyrobili minometné granáty, protitanové střely a další výzbroj. Diskin neočekává, že by se Mahmúdu Abbásovi podařilo v dohledné době získat opět  kontrolu nad Gazou.
Podle Diskina jsou navíc jednotky Mahmúda Abbáse natolik slabé, že by nedokázaly zajistit kontrolu nad Západním břehem, pokud by se izraelská armáda ze Západního břehu stáhla stejně jako z Gazy, což by pro Izrael znamenalo velkou bezpečnostní hrozbu.

30.10.2007 00:00 2