Praha Jeruzalém

Mezi Izraelem a Hizballáhem došlo dnes k výměně těl dvou teroristů z organizace Hizballáh a izraelského civilisty.
Podle izraelského Channel 2 je tím civilistou imigrant z Etiopie, Gabriel Dwait, který se 20. ledna 2005 utopil ve Středozemním moři. Moře jeho tělo vyplavilo u libanonských břehů, kde se ho zmocnil Hizballáh. Podle informace organizace Hizballáh jsou dvěma bojovníky Ali Wizwaz, který byl zabit při bojích s izraelskými vojáku u vesnice Maroun al-Ras minulý rok a Mohammed Dimashqiyeh.
Krátce před západem slunce byl viděn izraelský vojenský automobil, jak vjíždí na území nikoho podél hranice. Z druhého směru přijela libanonská sanitka, obě auta se po chvíli opět vracela. Na kontrolním stanovišti se sešlo asi 100 lidí. Libanonská armáda držela všechny novináře i civilisty mimo hranici a oblast, ve které výměna proběhla.
Libanonská Národní zpravodajská agentura informovala o tom, že Hizballáh předal Mezinárodnímu Červenému kříži tělo izraelského civilisty, Červený kříž ho pak předal Izraeli. Od Izraele naopak převzal těla dvou bojovníků a vězně.
Představitelé Mezinárodního výboru Červeného kříže odmítli výměnu komentovat, stejně tak izraelská vláda a armáda.
Rozsah výměny je sice malý, ale už samotný fakt, že k ní došlo, dává do budoucna naději, že by moho dojít k výměně, která se bude týkat unesených vojáků Goldwassera a Regeva.

15.10.2007 00:00 2