Praha Jeruzalém

Před pár dny jsme na tomto místě psali o Ninet Tayeb, izraelské zpěvačce, které se podařilo získat si uznání i v zahraničí. Není ale jediným izraelským umělcem, o kterém je v zahraničí slyšet. Tím dalším (a rozhodě ne posledním) je v Izraeli velmi dobře známý, pro svou hudbu i značně levicové názory milovaný i nenáviděný, Aviv Gefen.
Aviv na sebe v zahraničí upozornil již na konci 90. let písní Superstar a pro propagaci své anglické hudby v zahraničí založil kapelu Blackfield. Kapela si získala fanoušky v Británii i jiných státech a nyní se zdá, že je čeká další postup. Ve svém říjnovém čísle se jim totiž věnuje britský rockový časopis Q. Ten Gefena nazývá směsicí Johna Lennona, Robbieho Williamse a Toma Yorka. Sám Gefen je s rostoucí popularitou samozřejmě spokojen.

Aviv Gefen se narodil 10. května 1973 v Tel Avivu. Je to muzikant (klávesy a kytara), zpěvák, autor písní a producent. Velmi známé jsou jeho levicové názory, které se odrážejí také v jeho písních. Příliš popularity si u mnohých nezískal ani svým vyhýbáním se vojenské službě, oficiálně ze zdravotních důvodů. Za zmínku stojí, že Aviv zpíval 4. listopadu  1995 na demonstraci za mír píseň Livkot Lecha (Plakat pro Tebe), která se ukázala být prorocká. Na konci tohoto shromáždění byl totiž zatřelen izraelský premiér Jicchak Rabin. Píseň se pak stala téměř hymnou mírového hnutí i když původně ji Gefen napsal pro svého kamaráda, který se zabil při automobilové nehodě. Kvality Aviva Gefena můžete posoudit sami, v hebrejštině i v angličtině.

Aviv Gefen – Ki im HaZman

Blackfield – Hello

07.10.2007 00:00 24