Praha Jeruzalém

[IMG R 10166]Pro mnoho Palestinců jsou pokračující boje mezi Hamásem a Fatahem ještě větším problémem. Není dostatek řádné zdravotní péče. Palestinské nemocnice posílají mnoho svých pacientů do izraelských nemocnic, kde mohou dostat lepší zdravotní péči. V mnoha případech se ale stává, že i když tito lidé obdrží nutné povolení z izraelské strany, které je opravňuje ke vstupu do Izraele, bývají odmítnuti. Důvodem je to, že izraelské nemocnice již nemohou zdravotní péči účtovat Palestinské samosprávě.
Správci nemocnice, stejně jako rodiny pacientů, jezdí mezi Ramalláhem a Gazou a snaží se najít cestu labyrintem byrokracie. Výsledek bývá stejný – palestinská vláda v Ramalláhu udělá potřebné peněžní urovnání, ale všechny zúčastněné svým postupem jen unavuje.
A. a jeho sestra přijeli z Gazy do nemocnice Sourasky v Tel Avivu kvůli léčbě rakoviny. „Správce v Gaze si myslel, že uspěje, když jí dá doporučení jen na diagnózu. Izraelští zaměstnanci nemocnice ale okamžitě věděli a také nám to řekli, že léčba vyžaduje jiné krytí. Izraelský správce posílal do Gazy denně desítky faxů, dokud v Ramalláhu neřekli, že to zaplatí… vidíte obětavost a zájem izraelského personálu a na druhé straně palestinský nezájem a nemůžete pochopit, jak vás vaši vlastní lidí úplně ignorují, zatímco ten, koho pokládáte za nepřítele, dělá vše pro to, aby se ujistil, že dostanete vše so potřebujete,“ říká A.
Další pacient říká, že místo toho, aby Fatáh a Hamás učinili tento postup co nejrychlejší, věnují se vzájemnému boji a lidé pro ně neexistují.
Aviva Šemer, mluvčí nemocnice Sourasky řekla, že nemocnice dělá vše pro to, aby Palestinci dostali nejlepší možnou zdravotní péči a že obvykle se podaří získat i spolupráci Palestinské samosprávy.

29.10.2007 00:00 3