Praha Jeruzalém

[IMG R 10066]Při zahájení rozhovorů prezidenta Putina a premiéra Olmerta v Moskvě Putin řekl, že chápe izraelské obavy ohledně íránského jaderného programu a že je připraven podělit se s Izraelem o výsledky své návštěvy Teheránu. Olmert, který se vydal na náhlou návštěvu Ruska, která trvala jen pár hodin, odpověděl, že se rád dozví o výsledcích Putinovy cesty do Teheránu a že Putina rád informuje o všech obavách, které Izrael z celé situace má.
Putin je prvním představitelem Kremlu od Josefa Stalina, který odcestoval na návštěvu do Teheránu. Spojeným státům pak vzkázal, že nehodlá akceptovat vojenskou akci proti Teheránu. Kromě jiného také pozval íránského prezidenta, Ahmadinežáda, na návštěvu Moskvy.
Návštěva Putina v Teheránu byla blízce sledována. Rusko buduje první íránskou jadernou elektrárnu v Bushehru, ale západ se obává, že Teherán pod pláštíkem snah o získání jaderné energie touží ve skutečnosti po jaderných zbraních. Írán nicméně stále tvrdí, že program je mírový.
Rusko má navíc vliv i na otázky ohledně izraelsko-palestinských vztahů, protože je vedle USA, OSN a EU členem tzv. Čtyřky mezinárodních prostředníků.

19.10.2007 00:00 3