Praha Jeruzalém

Vůdci pravicových stran vládní koalice, strany Šás a Israel Beitenu, v pondělí varovali americkou ministryni zahraničí Condoleezu Riceovou, že opustí vládu a napomohou tak jejímu pádu, pokud premiér Olmert nabídne na nadcházející blízkovýchodní konferenci rozdělení Jeruzaléma.
O den dříve vyjádřila Riceová během své návštěvy Izraele, že přišel čas pro palestinský stát na území biblického Izraele s Východním Jeruzalémem jako hlavním městem. Podle palestinských zdrojů slíbili Američané vyvinutí silného nátlaku na Izrael, aby plně přijal palestinské nároky na Svaté město.
Avigdor Lieberman, šéf strany Israel Beitenu a ministr pro strategické záležitosti, sdělil Riceové, že jeho strana vnímá rozdělení Jeruzaléma jako červenou čáru a pokud je Olmert na konferenci v Annapolis nabídne, vystoupí z koalice.
Šéf strany Šás a ministr průmyslu a obchodu, Eli Jišaj, řekl Riceové totéž a upřesnil, že Olmert bude zanechán s menšinovou vládou, u níž málokdo předpokládá delší trvání.
Lieberman také Riceové řekl, že neschopnost mezinárodního společenství dotlačit Egypt k zastavení přílivu zbraní do Hamásem kontrolovaného Pásma Gazy znamená nevyhnutelnou rozsáhlou vojenskou akci Izraele.

17.10.2007 00:00 8