Praha Jeruzalém

Sedm let po smrti palestinského chlapce Mohammeda al-Dury v Pásmu Gazy promluvil premiér Olmert proti mýtu o vraždě. Oficiální dokument z Jeruzaléma poprvé popřel, že by byl Izrael odpovědný za smrt al-Dury na samém počátku palestinské intifády. V dokumentu se říká, že záběry, na kterých je al-Dura vedle svého otce zastřelen a které se staly symbolem druhé intifády, jsou zinscenované.
„Vytvoření mýtu Mohammeda al-Dury velmi poškodilo Stát Izrael. Je to jednoznačná krevní urážka na cti. A stejně jako takové urážky vedly v minulosti k pogromům, způsobila i tato škody a zmařila desítky lidských životů,“ řekl ředitel tiskové kanceláře vlády.
Tvrzení je založené na vyšetřování, které ukázalo, že z úhlu střelby izraelské armády nemohli být chlapec a jeho otec zasaženi. Dále také na tom, že část natočeného materiálu, zejména chlapcova smrt, úplně chybí a na faktu, že je slyšet, jak kameraman volá „chlapec je mrtvý“ a chlapec se přitom ještě hýbe.
30. září 2000, v druhý den intifády, se chlapec a jeho otec vydali do Gazy koupit auto a dostali se do přestřelky armády a palestinských ozbrojenců. Incident trval asi 45 minut, 27 z nich bylo natočeno palestinským kameramanem, Talalem Abu Rahmou, který pracoval pro francouzskou France 2. Charles Enderlin, šéf jeruzalémské kanceláře France 2, který nebyl u incidentu přítomen, reportáž odvysílal. Zpráva obvinila izraelské vojáky ze zabití chlapce a zranění otce.
Zpráva byla vyšetřována různými orgány několik let a čtyři novinářské komise vyšetřující incident tvrdí, že není žádný důkaz o tom, že byl chlapec zastřelen vojáky. Některé z vyšetřování tvrdí, že podle výpočtů úhlu, ve kterém byli chlapec s otcem zasaženi, byli nejpravděpodobněji zasaženi střelbou Palestinců.
Během uplynulých sedmi let se Izrael nechtěl s nejpopulárnější francouzskou televizní stanicí konfrontovat, ale po naléhání izraelského právního centra Šurat HaDin, byl vydán první oficiální dokument z premiérovy kanceláře. V něm se říká, že podle vyšetřování byla chlapcova smrt zinscenována kameramanem Talalem Abu Rahmou.
Oficiálně ale stát nechystá žalobu na televizní stanici France 2, ani nehodlá této společnosti odebrat novinářské povolení. S tím ale nesouhlasí právní centrum Šurat HaDin, které se i nadále bude snažit o to, aby pravda vyšla najevo a aby všichni z France 2 přišli o své licence v Izraeli a to až do té doby, než zveřejní informaci o tom, že zpráva o al-Durovi byla zinscenovaná.
Charles Enderlin, který stále pracuje v Izraeli, považuje obvinění za nesmyslné a za svým původním tvrzením si stojí. Světlo do případu by mohlo vnést soudní řízení, při kterém bude promítnut celý, dosud nezveřejněný, záznam.

02.10.2007 00:00