Praha Jeruzalém

ABC News v sobotu informovalo o tom, že byl Izrael připraven zaútočit na syrské jaderné zařízení již v červenci, ale podřídil se nátlaku USA a akci odložil. Podle zprávy Izrael prezentoval Spojeným státům satelitní snímky  měsíc před zářijovým útokem. Podle amerického představitele prezentoval Izrael Spojeným státům důkaz, že část jaderné technologie byla poskytnuta Severní Koreou. Spojené státy prý byly prezentovaným důkazem zaskočeny a nemohly si vysvětlit jak je možné, že americká zpravodajská služba toto zařízení ještě neodhalila.
„Izrael je ve zpravodajských otázkách velmi důsledný, zejména když se jedná o zásadní vojenské kroky, takže by nejednal bez informací z několika zdrojů,“ řekl vojenský konzultant ABC, Tony Cordesman.
Podle zprávy plánoval Izrael útok na týden od 14. července, ale během setkání na vysoké úrovni s Washingtonem se Američané přeli o tom, jak na zjištěné informace odpovědět. Někteří představitelé izraelské rozhodnutí podporovali, ostatní, včetně ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové, byly proti okamžitému útoku. Američtí představitelé měli obavy z důsledků útoku na Blízký východ a s ohledem na špatnou zkušenost v Iráku chtěli nezvratné důkazy o tom, že je zařízení v provozu.
Izrael nakonec podlehl americkému tlaku a červencovou operaci odvolal. Byla nicméně provedena v září, i když se USA stále obávaly o následky. Izrael měl totiž obavu z toho, že informace o syrském jaderném zařízení proniknou na veřejnost.

06.10.2007 00:00 4