Praha Jeruzalém

Soud v Tel Avivu odsoudil izraelského Araba z vesnice Baka al-Gharbija, Ašrafa Qaisiho, k pěti doživotním trestům a dalším dvaceti letům vězení poté, co byl usvědčen z toho, že dovezl sebevražedného atentátníka, který se v únoru 2005 odpálil ve Stage Club v Tel Avivu, na místo útoku.
Qaisi byl usvědčen z pěti vražd, zvlášť nebzpečného násilného útoku a kontaktovní zahraničního agenta.
V rozsudku soudce číká, „Obžalovaný, občan Izraele, se spojil s našimi nejtěžšími nepřáteli, aby spáchal tolik vražd, kolik bude jen možné. Pomáhal členům organizace, která nás chce zničit a plně s nimi spolupracoval, aby mohli pokračovat ve svém zvráceném plánu.“
K útoku došlo k sobotu v noci, když se sebevražedný útočník odpálil u vstupu do Stage club blízko promenády v Tel Avivu. Při výbuchu byli zraněni čtyři lidé, pátá oběť zemřela o několik dnů později v nemocnici. Asi 50 lidí bylo zraněno.
Soud zjištil, že Qaisi vyzvedl útočníka a za peníze ho dovezl do Tel Avivu, přičemž velmi dobře věděl o důsledcích svého činu. Qaisi během vyšetřování doznal, že útočníka na místo odvezl, tvrdil ale, že to udělal proto, že nutně potřeboval peníze.

18.10.2007 00:00 4