Praha Jeruzalém

Desítky palestinských bezpečnosních vězňů a členů izraelské vězeňské služby bylo zraněno při střetech, které se rozhořely v pondělí brzy ráno ve věznici Ktziot na jihu Izraele. Podle Vězeňské služby bylo zraněno 15 vězňů a 15 členů vězeňské stráže. 14 členů vězeňské stráže a 11 vězňů bylo ošetřeno na místě, zbývající byli převezeni do univerzitní nemonice Soroka v Beršebě, dva vězni jsou v krtickém stavu.
Střety začaly v okamžiku, kdy vězni začali ze svých cel házet různé předměty a jídlo na členy vězeňské stráže. Poté zapálili několik cel. Vězeňská stráž situaci po pár hodinách zvládla.
Palestinský ministr pro záležitosti vězňů, který se o střetech později dozvěděl, si na Izrael stěžuje. Podle něj Izraelci slíbili, že zlepší podmínky ve věznicích a tento zásah proti nepokojům ve věznici považuje za špatný. Nezmínil se ale o tom, že vězni sami střety způsobili. Podle vlastních slov již kontaktoval izraelské úřady a žádá přesné informace o incidentu.
Věznice Ktziot na jihu Izraele je největší izraelskou věznicí s asi 2 200 vězni, bezpečnostními vězni a administrativními vězni. V roce 2006 předala armáda kontrolu nad věznicí izraelské policii.

22.10.2007 00:00 4