Praha Jeruzalém

Aplikace Google Earth, která poskytuje všem uživatelům bezplatně pohled na celý svět prostřednictvím satelitních snímků (pokud bydlíte v dobře zpracované oblasti, není problém si najet i na svůj dům), vylepšila tento týden kvalitu poskytovaných snímků. Již v minulosti byla Google Earth terčem kritiky kvůli tomu, že se na jejich snímcích objevila místa a zařízení, jejichž poloha je tajná, případně se z nějakého důvodu jedná o citlivá zařízení (letecké základny, jaderné elektrárny, atd.). S vylepšením kvality snímků a s pokrytím většího rozsahu území, ke kterému došlo tento týden, je zmíněný problém ještě citlivější. Každý uživatel internetu má nyní přístup k obrázkům, které byly v minulosti přístupné téměř výhradně zpravodajským službám.
Právě pro Izrael může být tato skutečnost problémem. Umístění těchto zařízení si totiž vždy velmi pečlivě tajil. Nyní není problém vyhledat umístění vojenských základen (včetně leteckých), důležitých budov (například ministerstva obrany, někteří uživatelé tvrdí, že se jim podařilo identifikovat také velení Mossadu, které je samo o sobě tajné) nebo třeba tolik diskutovaného jaderného reaktoru v Dimoně. Je sice pravdou, že obrázky poskytované touto službou nejsou aktuální a jsou více než rok staré, i tak ale poodhalují možná více, než by si Izrael přál. Tyto informace mohou být cenné pro zpravodajské služby nepřátelských států, zejména pro Sýrii a Írán, ale také pro různé teroristické organizace. Pokud v minulosti členové Islámského džihádu  využívali Google Earth k přesnějšímu cílení raket na civilní cíle, dnes se jim do ruky dostávají kromě civilních cílů také cíle vojenské.
Dlužno podotknout, že před tímto problémem nestojí pouze Izrael, ale i další státy. Není například příliš obtížné vyhledat umístění ruských leteckých základen s vyrovnanými stíhacími letadly nebo čínské ponorky kotvící v přístavu.

07.10.2007 00:00 14Zdroj: Redakce Israel.cz