Praha Jeruzalém

[IMG R 10088]Skupina teroristů napojených na hnutí Fatah se chystala zasáhnout konvoj premiér Olmerta na cestě z Jeruzaléma do Jericha, kde se konala jednání s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Mělo k tomu dojít 6. září. Oznámil to dnes na vládním zasednání šéf Šin Bet, Juval Diskin.
Izrael se o chystaném plánu dozvěděl ze zpravodajských informací několik dnů před samotnou návštěvou. Útok byl zmařen izraelskou Šin Bet a Palestinskou zpravodajskou službou vedenou Tawfikem Tirawim. Palestinci po incidentu zatkli tři podezřelé, kteří byli podle izraelských představitelů později propuštěni. Čtvrtý člen buňky je zadržován v Izraeli. Izrael v neděli podal oficiální stížnost k Palestinské samosprávě kvůli propuštění těchto teroristů. Izrael se zlobí kvůli jejich propuštění, ke kterému došlo poté, co byla prokázána jejich účast na zmařeném teroristickém útoku. Podle Izraele by propuštění teroristů zapletených do pokusu o vraždu mohlo poškodit izraelsko-palestinské vztahy.
Olmertova návštěva Jericha 6. srpna byla první oficiální návštěnou izraelského premiéra na palestinských územích po sedmi letech. Palestinští představitelé se nechtějí ke zprávě vyjadřovat. I když byla zpráva zveřejněna až nyní, byla zřejmě také důvodem, proč izraelští představitelé již do Jericha necestovali.

21.10.2007 00:00 14