Praha Jeruzalém

Nahrávka rozhovoru mezi třemi osobami podezřelými z terorismu, které byly zatčeny na konci září, odhalila plán útoku na několik cílů v Berlíně, včetně izraelské ambasády. Zprávě se má dnes věnovat německý časopis Focus. Podle něj měli Turek a dva němečtí muslimové plánovat útok na 11. září a zvažovali možné cíle, včetně izraelské ambasády.
„Pokud se nám podaří provést útok 11. září, v úplně stejnou hodinu… zblázní se, inšallah, se to stane během stejného měsíce – září,“ říká 28letý Adam Jalmaz. Jeho kamarád Rritz Glovitch, syn lékaře z jihu Německa, říká „potřebujeme tři hlavní cíle.“ Mezi možnými cíly zmíněnými v rozhovoru jsou místní hospody, americká vojenská základna, diskotéky, restaurace McDonald’s, letiště a izraelská ambasáda.
Podle zprávy chtěl Jalmaz vzbudit paniku aktivováním požárního alarmu na místě plném lidí, v tom okamžiku měl Glowitch najet s autem s výbušninou do davu lidí.
Třetím podezřelým je Daniel Schneider.
„Je to dobrá taktika, v okamžiku kdy vyjdou ven, můžeme vstoupit dovnitř a pak – boom,“ říká Jalmaz. „Jo, to by bylo super (cool),“ odpovídá Glovitch. „Většina lidí zemře kvůli šrapnelům.“
Nahrávka poskytla také předpokládaný motiv tří podezřelých mužů. Plánovali zaútočit nejen na USA, ale také na Německo za jeho účast ve válce  Afghánistánu. Nahrávka se dostala k německé kancléřce Angele Merkelové a americkému prezidentovi George W. Bushovi během summitu G-8 na severu Německa. Není jasné, zda byli podeřelí muži napojeni na organizaci al-Kajda, nebo zda jednali samostatně.

29.10.2007 00:00 5