Praha Jeruzalém

Výbor Ješa v neděli vyzval své stoupence, aby se připravili na dlouhý, odhodlaný boj za ochranu osad. Výzva přišla poté, co členové výboru vyjádřili své znepokojení nad tím, že se vláda možná pokusí o evakuaci nelegálních osad na Západním břehu ještě před summitem v Annapolis. „Jakýkoliv pokus o vyklizení byť jen jediného karavanu se setká se zuřivým odporem,“ říká se v prohlášení výboru.
Danny Dajan, předseda výboru Ješa řekl, že podle něj se může vláda pokusit maskovat konflikt s osadníky jako gesto dobré vůle vůči Američanům a Abu Mazenovi (Abbás) před konferencí v Annapolis. „Doufám, že to až tam nezajde, ale naše veřejnost se musí připravit… pokusíme se dosáhnout porozumění, musíme být ale připraveni na alternativu. Není to válka, ale boj,“ dodal.
„Bohužel se můžeme v blízké budoucnosti ocitnout uprostřed dalších bojů a budeme muset bojovat s odhodláním… Ze dvou stran se nad námi vznáší ostří: z rozhodnutí vrchního soudu a z postupu ministra obrany, který učiní to, co mu premiér nařídí a evakuuje osady,“ píše se v týdeníku  „Naše Ješa“.
Píše se v něm také o tom, že se výbor snažil s ministerstvem obrany jednat a řešit situaci jinak než hrozbou násilností. Ministr obrany prý ale v poslední době jedná proti nim.

21.10.2007 00:00 8