Praha Jeruzalém

[IMG R 10021]Íránský prezident, Mahmúd Ahmadinežád, v úterý podle státní zpravodajské agentury IRNA řekl, že mírová konference v Annapolis je odsouzena k neúspěchu a že pouze poškodí Palestince. „Kromě poškození Palestinců nedosáhne tato konference ničeho,“ řekl Ahmadinežád při setkání se syrským ministrem zahraničí, Walidem Mouallem. Íránský prezident řekl, že „iniciátoři mírové konference chtějí vytvořit vztahy mezi sionistickým režimem a arabskými zeměmi.“
Mírová konference by měla být zahájena 27. listopadu a měla by zahájit jednání mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou a podpořit účast vysoce postavených představitelů více než 40 zemí.
Írán v úterý zaslal světovým diplomatům dopis, ve kterém nesouhlasí s jejich rolí v prohlubování jaderné rozepře se Západem. „Rád bych zdůraznil, že íránský jaderný program je čistě mírový,“ píše ministr zahraničí v dopisu, „tento program není hrozbou proti žádné zemi.“ Podle agentury byl dopis odeslán ministrům zahraničí, nespecifikovala už ale to, zda byl odeslán také do USA a do dalších západních nepřátelských zemí. Írán stále trvá na tom, že jeho jaderný program je mírový, zaměřený na produkci elektřiny. Podle Mottakiho učinil Írán dobré gesto  a to prý i za hranicí jeho povinností, aby odstranil nejasnosti ohledně svého jaderného programu.
Zpráva IAEA říká, že Írán udělal důležité kroky k objasnění jaderného programu, stále prý ale pokračuje v obohacování uranu na průmyslové úrovni i navzdory Radě bezpečnostni OSN. Írán tvrdí, že podle zprávy je patrné, že mluvil pravdu. USA naopak tvrdí, že ze zprávy plyne, že Írán stále vzdoruje mezinárodnímu společenství.

21.11.2007 00:00 3