Praha Jeruzalém

[IMG R 10308]Alternativní izraelská mírová iniciativa, podle které by Izrael místo vytvoření palestinského státu rozšířil svou suverenitu i na Judsko a Samaří, začíná získávat podporu i u levicových poslanců. Plán, který vytvořil poslanec Knessetu, rabín Benny Elon (Národní náboženská strana), volá po anexi Judska a Samaří. Na základě spolupráce s Jordánskem by Arabové žijící v Judsku a Samaří dostali jordánské obřanství. Velká centra arabské populace by si spravovala své záležitosti s určitým stupněm samostatnosti, své národní vyjádření vy pak projevovali prostřednictvím Jordánska, které je už vlastně většinově palestinské.
Palestinská samospráva by byla zrušena, stejně tak i tzv. uprchlické tábory.
Poslanec Elon říká, že jeho plán získává podporu i z těch nejméne očekávaných míst, včetně levicové Stray Práce a Olmertovy strany Kadima.
Opoziční vůdce, Benjamin Netanjahu (Likud), také vyjádřil svou podporu této iniciativě, stejně tak i někteří američtí kongresmani.
Jordánsko je oficiálně proti jakékmukoliv podobnému plánu, protože se obává, že podpora palestinských Arabů by mohla oslabit vládu beduínské menšiny. Elon je ale přesvědčený, že detaily navrhovaného plánu by krále Abdulláha II přiměly dohodu podepsat.

Související článek: Pravicový poslanec navrhuje anexi Západního břehu

23.11.2007 00:00 4