Praha Jeruzalém

[IMG R 10186]Palestinská zpravodajská agentura Ma′an oznámila, že v neděli bude ke třetímu výročí smrti Jásira Arafata v Ramalláhu otevřeno Arafatovo muzeum (zprávy se však rozcházejí. Podle některých má být otevřeno zatím jen mauzoleum a muzeum zřejmě až příští rok). Palestinská samospráva pracovala na vytvoření muzea rok a půl. Návštěvníci si budou moci prohlédnot některé Arafatovy osobní věci, včetně vojenských uniforem, pistolí a jeho pověstných šátků, ale také třeba postel, ve které bývalý palestinský vůdce trávil konec svého života. Mešita, která se v muzeu nachází, ponese Arafatovo jméno.
Slavnostního otevření se zúčastní mnoho významných palestinských osobností včetně Mahmúda Abbáse. S otevřením muzea bude také zahájena funkce nadace, která má prý pomáhat palestinským studentům.
Jásir Arafat, který stál dlouhou dobu v čele Palestinců a prokazatelně se účastnil také na mnohých teroristických aktivitách proti Izraeli, zemřel 11. listopadu 2004 ve Francii. Příčina jeho smrti nikdy nebyla oficiálně potvrzena. Palestinci hovoří o tom, že byl Arafat otráven, ostatní se přiklánějí k tvrzení, že Arafat zemřel na následky nemoci AIDS. Nejprve Palestinci onemocnění AIDS u Arafata naprosto odmítali, později přišli s tvrzením, že Arafat měl sice v krvi virus HIV, ten mu prý ale byl do těla dopraven až ve snaze zamaskovat otravu.
Nemocnice předala veškerou zdravotní dokumentaci Arafatově manželce, která odmítla dokumenty zevřejnit.

11.11.2007 00:00 6Zdroj: Redakce Israel.cz