Praha Jeruzalém

[IMG R 10116]Hnutí Hamás vystupuje striktně proti mírové konferenci v Annapolis. Podle vlasních slov jsou ochotni použít jakékoliv metody ke zmaření konání nebo zmaření úspěchu konference. Hamás také několikrát vyzval arabské státy, aby se konfrence nezúčastnily. Významené arabské státy v oblasti se ale rozhodly jinak a na konferenci své zástupce vyšlou. Zřejmě tak učiní i Sýrie, která patří mezi největší oponenty Izraele a která poskytuje teroristům z Hamásu útočiště na svém území. Jediná země v oblasti, která zůstává na straně Hamásu a volá proti konferenci, je Írán.
V Pásmu Gazy byla zatím v pondělí podepsána charta, která Palestincům zakazuje činit na konferenci ústupky. Podepsal ji vůdce Hamásu v Gaze a premiér vlády Hamásu, Ismail Hanija, a úřadující předseda parlamentu, Ahmad Bahar. V chartě se trvá zejména na návratu palestinských uprchlíků. Zmiňuje se tu ale také již klasický postoj Hamásu, tedy že palestinské území se rozkládá od řeky Jordán až ke Středozemnímu moři, což pochopitelně zahrnuje také území Izraele.
„Jsou to jen Palestinci, kteří mají právo rozhodnout o svém sebeurčení způsobem, jaký uznají za vhodné. Jsou vlastníky území, které se rozkládá od řeky Jordán až ke Středozemnímu moři, jejich vlastnictví není předepsáno časem ani pod nátlakem.“
Kromě návratu uprchlíků charta vyžaduje vytoření politické entity na území patřícímu Palestincům a popuštění všech palestinských vězňů. Jakékoliv řešení, které toto nebude splňovat bude odmítnuto. Plán cestovní mapy nebo summit v Annapolis prý nic z toho nezaručí a hodí se jen pro stabilizaci izraelské bezpečnosti.

27.11.2007 00:00 25Zdroj: Redakce Israel.cz