Praha Jeruzalém

[IMG R 10125]

Generální ředitel izraelského ministerstva zahraničí, Aharon Abramovich, v pondělí obvinil Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (IAEA) z maření mezinárodních snah o zastavení íránského jaderného programu. „Namísto přispění k mezinárodním snahám proti Íránu, působí IAEA jako obstrukční element, jehož názory slouží jako výmluva pro státy, aby se nepřipojili do aktivit proti Íránu,“ řekl Abramovich při projednávání íránské kauzy.
Představitelé ministerstva vysvětlují, že Dr. Mohamed ElBaradei, šéf IAEA a laureát Nobelovy ceny, který by měl kontrolovat šíření jaderných zbraní ve světě, dovoluje Íránu pokračovat s procesy, které podle Izraele povedou k vývoji jaderných zbraní.
ElBaradei je podle Izraelců opatrný v kritice Íránu, stejně jako předtím byl proti válce v Iráku, kdy tvrdil, že Irák zbraně hromadného ničení nevlastní. Podle představitele z izraelského ministerstva zahraničí si nyní ElBaradei na íránské záležitosti chladí své rozhořčení. Abramovichova slova byla reakcí na aktivity ElBaradeie, který zabránil vytvoření jednotné mezinárodní fronty proti Íránu.
Podle diplomatických zdrojů v Jeruzalémě má ElBaradei tendenci obalovat profesionální zprávy inspektorů jeho agentury do politicky zaujatých poznámek v úvodu a závěru. Tento názor pak zdroje doložily příkladem jedné z nedávných zpráv IAEA v níž se inspektoři vyjádřili, že Írán neposkytl informace o svých centrifugách a o jejich původu.
Izrael nyní s napětím očekává další zprávu o Íránu, která by měla vyjít za dva týdny. Pokud ji ElBaradei opět nechá „změkčit,“ Rusko a Čína budou moci přitvrdit v jejich námitkách proti sankcím.
56 zemí světa v pátek rozhodlo zavést třetí kolo přísnějších sankcí proti Íránu, pokud se Írán nevyrovná s jejich námitkami proti jeho jadernému programu. Představitelé Británie, Německa, USA, Ruska a Číny se opět setkají 19. listopadu, aby vyhodnotili zprávy od ElBaradeie a Javiera Solany, který řídí zahraniční politiku EU.
Izraelské ministerstvo sdělilo, že nemá jinou možnost, než vyjádřit své námitky proti tomu, jak ElBaradei přikrašluje realitu a nechává prostor pro pokračující dialog, což Írán využívá k rozvíjení svého jaderného programu, který může vést k jaderné bombě.

06.11.2007 00:00 10