Praha Jeruzalém

[IMG R 10202]Izraelský konzulát v Los Angeles nedávno vyzval společnost Walt Disney Company, aby zvážila, zda Hamás porušil či neporušil autorská práva na postavičku Mickey Mouse tím, že použil téměř identickou postavičku v jednom ze svých dětských pořadů.
Hamás představil ve svém vlajkovém vzdělávacím pořadu pro malé děti černo-bílého myšáka Farfúra, který se až příliš podobá nejznámější světové myšce. Myšák s dětmi diskutoval například o důležitosti pravidelných modliteb v mešitě, výhodách pití mléka, nadřazenosti islámu a jeho naději, že bude jednoho dne vládnout světu, nenávist k Izraeli a Americe a podpoře „odporu.“
Mezinárodní stížnosti vedly Hamás k zabití kontroverzního hrdiny. Ve speciální epizodě tak byl Farfúr ubit k smrti hercem, který měl přestavovat izraelského agenta. Netřeba dodávat, že zejména poselství, které tento program předával, nebylo v Izraeli populární.
Zástupce ministryně zahraničí řekl, že jako někdo, kdo sleduje arabské kanály včetně toho, který vysílal Farfúra, prý může říct, že je to jeden z nejradikálnějších a nejrasističtějších pořadů. Podle něj prý již dcera jednoho z vlastníků splečnosti Disney řekla, že proti Hamásu společnost Disney vystoupí.

15.11.2007 00:00 2