Praha Jeruzalém

[IMG R 10078]Izraelské letectvo při svém zářijovém útoku na cíle v Sýrii napadlo také radarovou stanici u syrsko-turecké hranice. Strategické informace o syrských systémech vzdušné obrany Izraeli dodaly Spojené státy. Tyto informace zveřejnil časopis Aviation Week & Space Technology. USA údajně monitorovaly elektronické emise pocházející ze Sýrie během izraelského vzdušného útoku, jehož cílem nebyl jen podezřelý jaderný reaktor v Dayr az-Zawr, ale také radarová stanice poblíž Tall al-Abuad.
Izraelské bojové letouny přeletěly Sýrii aniž by vyvolaly poplach v syrské obraně. Radarové stanoviště bylo zasaženo jak přesně naváděnými bombami, tak i elektronickým signálem, kterým si Izraelci zajistili nedetekovaný průlet syrským vzdušným prostorem.
USA nebyly do akce zapojeny jinak, než konzultacemi o zranitelnosti potenciálních cílů. Analytici citovaní časopisem sdělili, že nevěří, že by syrská elektronická síť byla vyřazena, ale došlo podle nich k průniku do sítě prostřednictvím dálkového elektronického útoku vzduch-země a zároveň pozemním průnikem spojením počítač-počítač.
„Útočná a obranná síťová válka je jednou z nejzajímavějších nových oblastí,“ řekl Pinchas Buchris, generální ředitel izraelského Ministerstva obrany. „Mohu říci pouze to, že tuto technologii pečlivě sledujeme. O tomto oboru jsem před pěti lety pochyboval, ale dokázali jsme to. Nyní se vše změnilo.“

22.11.2007 00:00 4