Praha Jeruzalém

[IMG R 10232]Izraelské a palestinské úřady hovoří o možnosti opětovného otevření Džanínu pro izraelské občany, aby se tak podpořila palestinská ekonomika a propagovalo zlepšení vztahů mezi oběma stranami. Tvrdí to alespoň palestinské zdroje.
Během posledních pár měsíců se Západní břeh opět pomalu otevírá Izraelcům. Dnes je pro izraelské návštěvníky uzavřen už jen Džanín a Nábulus. Izraelští Arabové pravidelně plní města na Západním břehu kvůli nákupům a dovoleným.
Během prvních týdnů Intifády vydala izraelská armáda rozkaz zakazující izraelským občanům vstupovat na území Palestinské samosprávy. Nicméně, kvůli pochopení dosaženému mezi oběma stranami během posledních měsíců, armáda opět umožnila Izraelcům vstup na téměř celý Západní břeh a restrikce platí už jen pro izraelské Židy. Například do Hebronu již Izraelci více než rok smějí bez omezení. Armáda jen výjímečně vynucuje tento rozkaz v Ramalláhu a izraelští Arabové již pár měsíců využívají trhy ve městě Tulkarem. Hotely v Jerichu se staly vyhledávaným víkendovým místem pro izraelské Araby. Kalkílija byla otevřená již asi dva roky, v současné době je kvůli bezpečnostním opatřením omezen vjezd automobilů do města.
Současné diskuze o otevření města Džanín  znamenají, že desítky tisíc izraelských Arabů ze severu budou opět moci utrácet peníze ve městě, které bylo během Intifády považováno za hlavní město palestinského terorismu.

21.11.2007 00:00 4