Praha Jeruzalém

[IMG R 10315]Izraelci ve velké míře podporují Američany pořádanou blízkovýchodní konferenci v Annapolisu a stejně hodně pochybují o jejím úspěchu. Ve výzkumu provedeném Výzkumným institutem Dahaf vyjádřilo podporu konferenci téměř 70 procent Izraelců, 71 procent se ale zároveň domnívá, že nepomůže posunout mírový proces. O výzkumu informoval deník Jediot Ahronot.
Izraelský premiér Ehud Olmert řekl, že obě strany mohou dosáhnout mírové smlouvy v roce 2008, ale 82 procent tázaných Izraelců nevěří, že je to možné.
Na otázku, zda by měl Izrael zdemolovat většinu svých osad na Západním břehu (to je jeden z klíčových palestinských požadavků) odpovědělo záporně 55 procent respondentů. Podle dvou třetin by Izrael neměl dělat kompromisy v otázce kontroly nad Jeruzalémem, jehož východní část Palestinci požadují jako své hlavní město.
Průzkumu se účastnilo 500 respondentů, statistická chyba je 4,5 procent.
Podobný výsledek ukázal průzkum provedený mezi 1200 Palestinci: 70 procent souhlasilo s účastí prezidenta Abbáse na konferenci, ale 57 procent nevěří v to, že by konference přinesla mír. Statistická chyba v tomto průzkumu je 3 procenta.

24.11.2007 00:00 4Zdroj: Redakce Israel.cz