Praha Jeruzalém

Jednotkám izraelské armády se během 36 hodin podařilo v Pásmu Gazy nalézt 7 tunelů, kterými teroristé pašují zbraně do Gazy. Tunely byly nalezeny na jihu Gazy poblíž vesnice Dahanija asi 1,5 km od hraničního plotu a teroristé je používali k pašování zbraní z Egypta. Před několika měsíci vysoký armádní důstojník přirovnal pašování zbraní přes tyto tunely k dovozu. Měl tím na mysli jak rozsah tak i legitimiziaci. Odkrytí těchto tunelů jen dokresluje metody, kterými teroristické organizace posilují a vybavují se zbraněmi.
Podle představitelů z jižního velitelství se tunely používaly jak k pašování velkého množství výbušnin, tak i k pašování kulometů, protitankových střel, pušek, granátů a dokonci i protivzdušných střel. Někdy byly používány také k pašování velkých sum peněz.
Odkryté tunely jsou asi 1km dlouhé a jsou postaveny tak, že se do nich člověk bez problémů vejde.
Poslední operace na odkrytí tunelů se konala 17. října 2006, kdy bylo v oblasti okolo Rafahu odhaleno takových tunelů 15.
Představitelé armády vyvsětlili, že teroristé i nadále opouštění Pásmo Gazy kvůli výcviku, zejména kvůli výcviku v Íránu. Dodali také, že tyto tunely byly možná používány také k tomu, aby se teroristé dostali pryč z Gazy a po výcviku pak zase zpět.

01.11.2007 00:00 2