Praha Jeruzalém

[IMG R 10260]Představitelé vojenské policie potvrdili zatčení vojáka z brigády Givati, který se přiznal ke krádeži 200 šekelů (asi 930 Kč) z palestinského automobilu, poté co ho na kontrolním stanovišti poblíž Nábulusu před několika týdny zkontroloval. Vojenská policistka, která na kontrolním stanovišti sloužila také, vojáka při krádeži zahlédla, ale rozhodla se, že to nenahlásí. Voják se po několika dnech sám přiznal svému veliteli.
Protože došlo k překročení zákona vůči palestinskému civilistovi, zahájila armáda kriminální vyšetřování a vzala vojáka minulý týden do vazby. Vojenským soudem byla vazba prodloužena až do středy, kdy by měl vojenský prokurátor vojáka obvinit.
Kancelář vojenského prokurátora hodlá vojáka obvinit z rabování. Pokud bude usvědčen, hrozí mu maximální trest až 10 let odnětí svobody. Podle vojenského obhájce je voják z chudých poměrů a žije jen se svou matkou. Ukradené peníze chtěl použít ke splacení rodinných dluhů. Voják žádal finanční pomoc od armády, která pravidelně přispívá znevýhodněným vojáků. Byl ale odmítnut, protože jeho situace nesplňovala armádou stanovená kritéria. Podle obhájce se navíc jedná o příkladného vojáka, který kradl kvůli finančním těžkostem a který svého činu lituje. Podrobil se také testu na detektoru lži, který dokázal, že nikdy předtím takovým způsobem nejednal.
Armáda ale bere rabování velmi vážně, protože tyto případy škodí její pověsti. V tomto případě bude ale zřejmě brána v úvahu vojákova bezproblémová minulost a zřejmě maximální možný trest nedostane.

28.11.2007 00:00 3