Praha Jeruzalém

Francouzský Žid, který před dvaceti lety zmizel a opustil svou manželku i děti, byl vypátrán v jedné z izraelských věznic. Celý příběh začal před dvaceti lety ve Francii. Muž, zřejmě kvůli finančním problémům, opustil svou manželku a děti a nikdo nevěděl, kde se nachází. Žena zůstala jako agunah (žena, která je vázána v manželství, protože jí manžel bezdůvodně nedal rozvodový list, případně se manžel pohřešuje) a celé roky se snažila manžela vypátrat, aby získala povolení k rozvodu.
Po celou tu dobu žil muž střídavě v Izraeli a v Evropě. Jen v Izraeli byl šestkrát ve vězení, nyní si odpykává již svůj sedmý trest. Nyní je mu 45 let a žije čistě sekulárním životem.
Mužův syn studuje na izraelské ješivě. V okamžiku, kdy rodina obržela informaci, že se muž nachází v izraelském vězení, pořádal rabín ješivy vrchního rabína Izraelské vězeňské služby, Jehudu Jekutiela Viznera, aby mu pomohl muže nalézt. Muže se mu podařilo vypátrat v jedné z izraelských věznic a tak se ho pokusil přesvědčit, aby souhlasil s rozvodem. Ten nakonec souhlasil a žena se tak po dvaceti letech hledání mohla vyvázat z manželství.

20.11.2007 00:00 11