Praha Jeruzalém

[IMG R 10114]24letá žena z Umm al-Fahm byla odsouzena ke třem letům odnětí svobody, poté co byla usvědčena z udržování kontaktů s agentkou Hizballáhu. Manar Jabarinová byla několik let v kontaktu s agentkou, kterou potkala při studiích v Jordánsku. Stekali se před pěti lety, když Jabarinová studovala v Ammánu stomatoogii. Agentka, mladá žena jménem Gada Abdul Quds Mustafa Šaviš, se izraelskou Arabku několikrát pokusila naverbovat pro Hizballáh, poprvé ale dívka odmítla.
V roce 2003 ale dívka nakonec souhlasila, že Gadě pomůže a že převeze flash disk do Izraele. Obě ženy zůstaly v kontakt prostřednictvím telefonu a internetu. Jabarinová také opět odcestovala do Jordánska, aby se tam s Gadou setkala.
Manar Jabarinová byla nakonec v červnu 2007 zatčena a obviněna z udržování kontaktů s cizím agentem a z pomáhání nelegální organizaci. Mladá žena se na začátku soudního procesu k obviněním doznala a vyjádřila lítost. Podle soudce byly kontakty s cizím agentem předem plánované a trvalého charakteru a chování obviněné ukazuje na ochotu sloužit organizaci, jejíž cíle jsou známy prostřednictvím projevů jejího vůdce. I když podle soudce nebyla bezpečnost země poškozena, vážnost přečinu není možné ignorovat.

28.11.2007 00:00 8