Praha Jeruzalém

[IMG R 10331]Demonstranti vnikli na shromáždění Oxfordského debatního klubu, aby protestovali proti účasti popírače holokaustu a krajně pravicového politika. David Irving a vůdce Britské národní strany, Nick Griffin, se účastnili diskuze o svobodě slova.
Již před zahájením debaty se před školou shromaždili demonstranti, kteří vyvolávali hesla „Oxford bez fašistů“ s „Budeme chránit demokracii.“ Jen několik minut před zahájením diskuze proběhlo bezpečnostním kordonem asi 30 demonstrantů, kteří se dostali do potyčky s aktivisty Bristké národní strany. Poté se rozhodli pro protest v sále. Jeden z demonstrantů, James Thomson (20), řekl, že minimálně jeden z demonstrantů byl zraněn, když inkasoval úder do hlavy. Sám se prý zúčastnil demonstrace proto, aby jako student historie poukázal na to, že David Irving znamená urážku pro historii, stejně tak jako uráží Židy.
Unie je tvořena hlavně univerzitními studenty a je nezávislá na Oxfordské univerzitě. Založena byla 19. století a její prestižní debatní sál hostil rozličnou skupinu lidí, včetně Malcolma X, Richarda Nixona, Charltona Hestona a OJ Simpsona.
Irving je 69 letý „historik“, který napsal na 30 kontroverzních knih. V několika z nich obhajuje Hitlera a popírá systematické vyhlazování Židů nacisty během druhé světové války. Rakouským soudem byl v únoru 2006 odsouzen ke třem letům vězení. Po 13 měsících byl podmínečně propuštěn.
Griffin zase vede stranu, která sází na divoce proti-imigrační a proti-muslimský program.

Související článek ze včerejšího zpravodajství: Popírači holokaustu budou mít projev na univerzitě v Oxfordu

27.11.2007 00:00 3