Praha Jeruzalém

Premiér Olmert schválil navzdory nesouhlasu bezpečnostní služby Šin Bet dodávku 25 obrněných vozů palestinské bezpečnosti jako gesto dobré vůle vůči palestinskému prezidentu Abbásovi. Šin Bet se obává, že vozy a také 2 miliony nábojů dodaných přes Izrael z Jordánska mohou skončit v rukou teroristů.
Kancelář premiéra popřela, že by Izrael měl dodat 50 obrněných vozů a 1000 pušek. Rusko chtělo dodat obrněné vozy již před dvěma lety, ale izraelská armáda a služba Šin Bet se postavily proti. Záporný postoj na straně Izraele ještě posílil poté, co Pásmo Gazy ovládlo hnutí Hamás. Bezpečnostní složky však ani dnes s transferem výzbroje nesouhlasí, protože v minulosti se zbraně dodané oficiální cestou dostaly do rukou Hamásu. Dodávka má přitom jít do Nábulusu na Západním břehu, kde operuje mnoho teroristických buněk.
Dodávka zbrojního vybavení je jen jedním z celé řady podpůrných gest premiéra Olmerta vůči Abbásovi, přičemž nejkontroverznější je zřejmě propuštění 441 palestinských vězňů, proti kterému se postavil i šéf generálního štábu izraelské armády, Gabi Aškenazi.

21.11.2007 00:00 4