Praha Jeruzalém

[IMG R 10041]Šimon Peres během své návštěvy Turecka předal Turkům tajné informace týkající se íránských teroristických aktivit. Představitelé z Peresovy delegace říkají, že zpravodajské inormace předané Turecku obsahují také důkazy o tom, že íránské střely dlouhého doletu byly navrženy pro účely jaderné války, že íránský jaderný program není mírový a v neposlední řadě pak i dokumenty o íránském sponzorování terorismu. Informace a stejně tak i doporučení pro spolupráci ve válce proti terorismu Turkům předal Peresův vojenský tajemník, brigádní generál Šimon Chefetz.
Zdroje z delegace tvrdí, že informace mají přesvědčit Turecko, aby změnilo svůj politický postoj vůči Íránu. V současné době dosahuje objem obchodu mezi těmito zeměmi miliard dolarů ročně, spojuje je také společný problém s terorismem kurdských rebelů. To jsou důvody, které Turecko limitují ve schopnosti přidat se k zemím, které odsuzují islámskou republiku, a v přijetí striktnějšího postoje.
Peres mnohokrát srovnal Írán a Turecko. Jsou to podle něj muslimské země, každá ale s jiným pohledem na svět. Zatímco Írán podporuje terorismus, Turecko se snaží o mír.

14.11.2007 00:00 1