Praha Jeruzalém

[IMG R 10331]Nick Griffin, vůdce pravicové Britské národní strany, a popírač holokaustu, David Irving, mají v pondělí přednášet na univerzitě v Oxfordu. Členové Oxfordské debatní společnosti i přes protesty hlasovali pro pozvání Griffina s Irvingem.
Proti pozvání zmíněných pánů se vyjádřily studenstké spolky Oxfordské univerzity, stejně tak i několik muslimských studentů, kteří jsou proti Griffinově politice a studentský spolek židovských studentů. Debatní společnost na pozvání nicméně trvá a to na základě práva na svobodu slova. Všechny názory prý mají být slyšeny.
Bývalý prezident Národní studentské unie to ale vidí jinak. Podle něj to není o svobodě slova, ale o provokaci. Cítí se zahanben, že k něčemu takovému došlo. Apeloval na studenty, o kterých vždy tvrdil, že jsou brilantní, aby umístili svůj mozek zase zpět do hlavy. Lidé prý nebojovali a neumírali pro svobodu slova, aby se z ní stala hloupá salonní hra.
Kvůli Irvingově pozvání zrušil již minulý týden svou účast ministr obrany, Des Brown, a minimálně další tři zákonodárci. Neměli vystoupit ve stejný den jako Irving, ale byli pozváni na jiné dny.
Podle prezidenta Debatní společnosti, Luka Tryla, byli Griffin s Irvingem pozváni na diskuzi o hranicích svobody projevu společně s dalšími řečníky, kteří jim mají oponovat.
Lístky jsou podle Společnosti již vyprodané.

26.11.2007 00:00 3