Praha Jeruzalém

[IMG R 10039]39 poslanců podepsalo petici za odvolání ministryně školství, Juli Tamir, protože podle nich nezvládla krizi ve školském sektoru. Petici inicitovala poslankyně strany Kadima, Ronit Tiroš, a poslanec strany Likud, Gideon Sa′ar, a podepsalo ji minimálně 12 členů koalice.
V petici se hovoří zejména o měsíc a půl trvající stávce učitelů a stávce vyučujících na vysokých školách. Také ale o vážných škodách způsobených ve vzdělávacím systému. Ministryně prý situaci řeší neuspokojivě. Z tohoto důvodu poslanci žádají odchod ministryně školství z funkce.
Nelze prý zejména ignorovat fakt, že studenti poslední měsíc nešli do škol. Úkolem ministryně je prý zajistit, aby byly školy každý den otevřené a aby do nich studenti chodili a studovali. Pokud není schopná tento požadavek splnit, musí umožnit jinému členovi strany nastoupit na její místo a tu práci udělat.

Ministryně na petici poměrně ostře odpověděla tím, že pokud ji podpsalo pouze 40 poslanců, znamená to, že zbylých 80 ji podporuje. Ronit Tiroš prý nemůže kázat o tom, co by mělo bý v sektoru vzděláváni učiněno, když sama působila ve školství v době, kdy byl sektor zničený.
„Jediným jejím zájmem je její penze, ne učitelé,“ řekla ministryně. „Má nicméně právo vyjádřit svůj názor.“

29.11.2007 00:00 10