Praha Jeruzalém

[IMG C 10042]



Palestinci obývající Východní Jeruzalém požadují uspořádání schůzky s činiteli Ministerstva vnitra Státu Izrael, aby mohli požádat o izraelské občanství. Během poslední doby, kdy se před nadcházející blízkovýchodní konferencí v americkém Annapolisu stále více jednalo o budoucím rozdělení Jeruzaléma, začal nárůst zájmu Palestinců o získání izraelského občanství, aby unikli životu pod Palestinskou samosprávou.
Z asi 250.000 Palestinců nyní žijících ve Východním Jeruzalémě jich od roku 1967, kdy Jeruzalém ovládl Izrael, zažádalo o získání občanství pouze 12.000, tedy v přepočtu 300 osob ročně. Za poslední čtyři měsíce však Ministerstvo vnitra registruje 3000 žádostí především ze strany obyvatel arabských čtvrtí, kde je nepravděpodobné, že by zůstali pod suverénní izraelskou vládou.
240.000 Palestinců, kteří nebyli Izraelem naturalizováni, drží status trvalých obyvatel a mnohdy mají možnost účastnit se voleb pořádaných Palestinskou samosprávou. Jelikož je přijetí izraelského občanství mnohými v arabské komunitě vnímáno jako zrada, většina volí status trvalého obyvatele, který jim umožňuje žít pod vládou Izraele a mít možnost volného pohybu a sociální výhody, aniž by tím uvedli v pochybnost svou loajalitu Palestinské samosprávě. Průměrná palestinská rodina ve Východním Jeruzalémě pobírá od Izraele měsíční dávky ve výši 770 dolarů. Důvodem pro zájem o izraelské občanství ze strany Palestinců je také zaměstnání v Izraeli či přátelské a další sociální vazby na Židy.

07.11.2007 00:00 24