Praha Jeruzalém

[IMG R 10123]Nejistý klid před konferencí v Annapolis byl v neděli otestován, když izraelská armáda provedla zátah ve městě Tulkarm na Západním břehu, poté co byl minulý týden zavražděn jeden z izraelských osadníků. Maskovaní vojáci izraelské armády vstoupili podle palestinských představitelů do města brzy odpoledne a obklíčili kavárnu, kde se právě nacházelo několik hledaných členů Brigád mučedníků od Al-Aksa, vojenského křídla Abbásova hnutí Fatah.
Mezi vojáky a palestinskými ozbrojenci se rozhořela těžká přestřelka, při které byl zabit Mohammed Qusah. Palestinští představitelé později potvrdili, že se jednalo o velitele buňky organizace Brigády mučedníků od Al-Aksa. Ke stejné organizaci patří i tři zranění a 15 zatčených mužů.
Jedním ze zraněných je Moušir Mansur, vysoký představitel Brigád Al-Aksa, který byl omilostněn na základě dohody o amnestii pro agenty Fatahu, kterou mezi sebou uzavřeli Izrael a Palestinská samospráva. Zabitý terorista, který měl kromě jiného také vazby na organizaci Hizballáh, v dohodě o amnestii zahrnut nebyl.
Zranění ozbrojenci byli převezeni k ošetření do izraelské nemocnice, zatčení muži byli převezeni k výslechu. Na izraelské straně byla žádná zranění hlášena.
Zatím není jasné, zda se organizace bude za zabití jednoho ze svých vůdců mstít. Většna členů je totiž vázána dohodou o amnestii a velitelé zřejmě ani nebudou chtít úmyslně sabotovat Abbásovy snahy na mírové konferenci v Annapolis. Organizace se nicméně přihlásila k vraždě izraelského osadníka, Ida Zoldana, který byl zavražděn blízko Kedumim minulý týden.

26.11.2007 00:00 3