Praha Jeruzalém

[IMG R 10367]Vězněný vůdce Fatahu, Marwan Barghouti, řekl členům Knessetu, kteří se s ním setkali v neděli ve věznici Hašaron v centrálním Izraeli, že věří tomu, že Palstinci podpoří mírovou dohodu s Izraelem, včetně těch Palestinců, kteří žijí v Hamásem ovládané Gaze.
„Konec konfliktu je blízko. Vše co je třeba, jsou dostatečně odvážní vůdci, kteří podepíší dohodu. Věřím, že jsme na pokraji řešení,“ řekl Barghouti. „Pokud bude navržena trvalá dohoda, bude Palestinská samospráva konat referendum, které ji schválí.“
V odkazu na další propuštění 400 vězňů, ke kterému má dojít v pondělí řekl, že je to vtip, protože většina z propouštěných vězňů by byla během pár měsíců stejně propuštěna. „Izrael může propustit tisíce vězňů, ne jen 400. Abu Mazen (Abbás) požádal o propuštění více vězňů, Izrael to ale zamítl,“ řekl.

Barghouti a libanonský vězeň Samir Kuntar (který je ve vězení za brutální vraždu členů rodiny Hananových spáchanou v roce 1979) si poslancům stěžovali, že v oddělení pro bezpečnostní vězně není veřejný telefon. Podle poslankyně Nadii Hilouové (Strana práce) je to obzvláště zarážející, protože další bezpečnostní vězeň, Jigal Amir (vrah Jicchaka Rabina), má přístup k telefonu 24 hodin denně.

Kuntar byl poslancem Moše Gafnim dotázán, zda svých činů lituje. „Ne, nelituji. Není to osobní. Mluvíme o kolektivním konfliktu.“

Další články:
Rodina obětí teroristy Samira Kuntara souhlasí s jeho propuštěním
Barghouti je na seznamu vězňů
Členové Fatahu se obávají Barghoutiho propuštění
Izrael vede tajné rozhovory s Barghoutim

03.12.2007 00:00 16