Praha Jeruzalém

[IMG R 10024]Bývalý velvyslanec Spojených států při OSN, John R. Bolton, se kriticky vyjádřil ke zprávě výzvědných služeb o bezpečnostních hrozbách ze strany Íránu, která byla před několika dny částečně zveřejněna. Podle Boltona se komunita zpravodajských služeb příliš zabývá formulováním politiky, spíše než zpravodajskou analýzou, a mnozí v Kongresu a médiích jsou za to rádi.
Zjištění, které se dostalo do novinových titulků, že Írán zastavil svůj zbrojní jaderný program v roce 2003, je nepochopením zcela umělé povahy rozlišování mezi civilním a vojenským, protože pro vojenské i civilní programy je klíčové obohacování uranu, v němž Írán pokračuje. Íránský program byl vlastně vždy civilním programem hrozícím svou přeměnou na zbrojní.
Zpráva o Íránu se neliší od předchozí zprávy vydané v roce 2005 v tvrdých datech, ale v psychologickém vyhodnocování motivů a cílů íránských představitelů. Současná zpráva nepřikládá přerušení zbrojního programu příliš velkou váhu a přiznává nedostatek zpravodajských informací.
Zpráva obsahuje domněnku o poddajnosti Íránu diplomatickému nátlaku, přitom však jediná událost, která mohla v roce 2003 Írán ovlivnit, aby zastavil zbrojní program, byla invaze USA do Iráku a svržení Saddáma Husajna. V roce 2003 na Írán nebyl vyvíjen žádný významný diplomatický nátlak.
Dále je podle Boltona reálné riziko dezinformace a objevení nových zdrojů by mělo být bráno se skepsí. Dokonce i jinak kritizovaná Mezinárodní agentura OSN pro atomovou energii je ve vztahu k této zprávě skeptičtější než představitelé výzvědných služeb.
Zpráva trpí neduhem přílišného důrazu na nejnovější data. Tato předpojatost, charakteristická pro politické rozhodování, může změnit vyznění již známého souboru informací a má neúměrný dopad na zpravodajskou analýzu.
Posledním zmíněným problémem zprávy je, že ji tvořili lidé pocházející z Ministerstva zahraničí, a nikoli profesionálové z výzvědných služeb. Tito lidé ve zprávě zrecyklovali své předchozí politické předpojatosti do podoby „zpravodajského vyhodnocení.“
Bolton hovoří v souvislosti se zprávou dokonce o „zpravodajské Potěmkinově vesnici.“

08.12.2007 00:00 6Zdroj: Redakce Israel.cz