Praha Jeruzalém

[IMG R 10100]Spojené státy hodlají příští týden přislíbit palestinské vládě 500 milionů dolarů. Peníze mají pomoci splnit dosažení sumy 5,6 miliard dolarů, které chce vybrat Tony Blair, aby zachránil palestinskou ekonomiku a posílil instituce, které budou páteří jakéhokoliv eventuálního nezávislého palestinského státu.

Ministryně zahraničí, Condoleezza Riceová, by měla slib přednést na pondělní konferenci v Paříži, kterou Tony Blair svolal. Riceová nicméně nemohla peníze zatím slíbit, protože je ještě neschválil americký Kongres. Ten ještě neschválil ani 400 milionů, které již Bílý dům anoncoval. Někteří členové Kongresu se obávají poslat další peníze na Západní břeh, aby z nich náhodou neprofitoval opoziční Hamás. Další zákonodárci chtějí větší ujištění, že se vláda na Západním břehu zbavila své dlouhodobé korupční reputace.

Riceová bude o příslibu jednat v neděli se Salámem Fajádem. Fajád je bankéř, jehož čistá reputace a snahy o reformu vlády jsou Bushovou vládou často chváleny.

Světová banka varovala, že pokud Izrael neodstraní některé fyzické nebo administrativní bariéry palestinskému cestování a obchodu, dárcovské země možná jen vyhodí peníze. Izraelská armáda se ale zdráhá odstranit některé ze stovek stanovišť a silnicích s tím, že je to efektivní způsob boje proti palestinských ozbrojencům. Palestinská vláda navíc nemá  dostatečnou kontrolu na územím, aby bránila útokům na Izraelce.

15.12.2007 00:00 2