Praha Jeruzalém

[IMG R 10428]Dva členové radikální islámské skupiny, kteří byli obviněni z plánování útoku na americkou armádu a izraelská a židovská  zařízení v Kalifornii, v pátek přiznali vinu v obviněních z terorismu, která proti nim byla vznesena.

Kevin James, který vytvořil extremistickou skupinu „Džamijat Ul-Islam Is-Sahíh (JIS)“ během pobytu ve vězení a Levar Washington, který byl Jamesem naverbován, přiznali vinu v případu spiknutí za účelem vedení války proti USA.

Washington (28) a James (31) byli mezi čtyřmi muži, kteří byli za své údajné role v plánu na útok na americká vojenská zařízení, izraelské vládní úřady a synagogy v oblasti Los Angeles obviněni. Třetí muž, Gregory Patterson, by se měl zřejmě přiznal v pondělí. Čtvrtý muž, Hammad Samana, byl shledán nezpůsobilým k soudnímu jednání a v současnosti je v péči psychiatrů ve federální věznici. James, Washington a Patterson by se svůj trest měli dozvědět zřejmě v průběhu dubna a května.

I když nejsou důkazy o kontaktech s al-Kajdou, nebo jinou zahraniční teroristickou organizací, muži si osvojili jejich kauzu. „Tito „domácí“ teroristé získali peníze, rekrutovali lidi, vybírali cíle, získali zbraně a stanovili datum,“ řekl ředitel FBI, Robert Mueller. „Zbývalo jen zaútočit.“

Podle žalobce založil James skupinu v roce 1997 ve vězení  a zapojil do ní Washingtona na konci roku 2004. Washington pak získal Pattersona a Samana. Zatímco Washington a Samana provedli několik ozbrojených loupeží na benzinových čerpadlech, aby získali peníze, Samana začal vybírat cíle. Bylo mezi nimi mezinárodní letiště v Los Angeles, izraelský konzulát i armádní náborová střediska.

16.12.2007 00:00 6