Praha Jeruzalém

[IMG R 10201]Hamás již několikrát zdůraznil, že výměnou za Šalita požaduje propuštění stovek palestinských vězňů. Vysoký představitel Hamásu, Osama Al-Mazini, ve středu potvrdil, že se jedná asi o 1 400 vězněných členů různých teroristických organizací. Je mezi nimi i 350 doživotně vězněných teroristů, včetně vůdce Tanzimu, Marwana Barghoutiho. Seznam tedy obsahuje také jména lidí, které Izrael v žádném případě propustit nechce, protože se jedná o tzv. „teroristy s krví na rukách“, tedy ty, kteří některé Izraelce zabili, případně zranili. Izrael zatím propouštěl výhradně vězně, kteří se takto závažných činů nedopustili.

Podle Maziniho by měl proces výměny vězňů několik fází. V první z nich by měl být propuštěn Gilad Šalit výměnou za již zmíněných 350 doživotně vězněných teroristů.

Panuje domněnka, že ač Olmert odmítá propustit teroristy s krví na rukách, existuje možnost, že by byl ochoten v tomto bodě ustoupit. Otázkou však je, zda by byl ochoten propustit minimálně 350 takových vězňů. V Izraeli navíc existuje silná opozice, která by tento krok v žádném případě nechtěla podpořit.

27.12.2007 00:00 1Zdroj: Redakce Israel.cz