Praha Jeruzalém

[IMG R 10042]Hamás ve středu ráno vysílal živé rozhlasové vysílaní z Chrámové hory v Jeruzalémě a ohlásil, že zahájí denní vysílání z tohoto místa, které je pro Židy nejsvatější, zatímco izraelská policie neumožnila židům ani křesťanům vstup na Chrámovou horu.
Členové Židovské chrámové hory chtěli na místo vyjít ve středu ráno, tedy 10. dne měsíce Tevet, který je židovským postním dnem a připomíná také vládu babylónského krále Nabuchadonozora spojenou se zničením Chrámu.

„Naše vysílání je vítězstvím mešity al-Aksá, která trpí snahami o judaizaci sionistickou vládou. Denní rozhlasové vysílání je způsobem, jak přinést al-Aksá do Pásma Gazy a bojovat proti uzávěře uvalené na nás sionistickou entitou,“ řekl Rami Kaoud, manažer rádia al-Aksá, oficiální rozhlasové stanice Hamásu.

Kromě židovského svátku spadal na tento den i počátek muslimského svátku Eid al-Adha, který připomíná ochotu Abraháma obětovat svého syna  Ismaela Alláhovi (podle židovské a křesťanské tradice Abrahám téměř obětovat Izáka, ne Ismaela).

[IMG L 10198]Rozhlasová stanice Hamásu, al-Aksá, běžně vysílá kázání a projevy vůdců Hamásu a s Hamásem spřízněných šejchů, kteří volají po zničení Izraele a vraždění Židů. Tentokrát stanice od 5 hodin ráno vysílala tříhodinový přenos z modlitby v mešitě al-Aksá. Podle Izraele byl přenos koordinován s Waqf (islámští správci Chrámové hory).

V září vysílal ramadánové modlitby z Chrámové hory Islámský džihád na své stanici al-Kuds. Toto rádia zase často vysílá íránskou a antisemitskou propagandu a hrozby smrti Židům.
Podle palestinských bezpečnostních zdrojů Islámský džihád při přenosu využil služeb techniků z rádia Hlas Palestiny, které je oficiálním rádiem Palestinské samosprávy

20.12.2007 00:00 3