Praha Jeruzalém

[IMG R 10394]Íránská policie nechala zavřít 24 internetových a dalších kaváren a zadržela 23 osob. To vše jako součást zátahu proti „nemorálnímu chování“. V neděli to oznámila oficiální íránská média.
Tento čin byl zatím posledním krokem v kampani proti módě a dalším praktikám, které mají být údajně neslučitelné s islámskými hodnotami. Patří sem i striktní pravidla pro oblékání žen nebo pravidla pro západní účesy.

Plukovník místní policie, Nader Sarmati, objasnil důvody uzavření kaváren – nemorální počítačové hry, skladování obscénních fotografií a přítomnost žen s nedostatečným hidžábem (šátek, který má tradičně zakrývat celé vlasy, ale u mnohých Íránek tomu tak není. Některé dokonce vyměnily šátek za klobouk.). Navštíveno bylo 435 kaváren, 170 z nich bylo varováno. Policie blíže neupřesnila, zda se jednalo pouze o internetové kavárny, které vyrostly v Íránu jako houby po dešti a zvláštně mladí Íránci si je oblíbili, nebo zda se jednalo i o běžné kavárny. Mnoho mladých Íránců používá internet ke kontaktování osob opačného pohlaví, v Íránu je totiž míšení pohlaví zakázáno a mnoho webových stránek, které mají „neislámský obsah“ je úřady blokováno.
23 lidí bylo zadrženo, 11 z nich byly ženy.

Striktnější pravidla se opět zavedla po vítězství Mahmúda Ahmadinežáda v prezidentských volbách v roce 2005, kdy Ahmadinežád slíbil návrat k hodnotám islámské revoluce z roku 1979.

Při jiné kontrole policie prověřovala dodržování zákazu kouření v restauracích. Zákaz se týká i tolik populárních vodních dýmek. 275 restaurací bylo zkontrolováno, 138 obdrželo varování a 17 byla zavřeno.



Írán opět bojuje proti nemravnosti, tentokrát proti hip hopu
Írán pokračuje v boji proti nemravnosti

17.12.2007 00:00 5